کمپرسور کولر گازی و یا هر نوع سیستم تهویه مطبوع دیگر یکی از اصلی ترین و حیاتی ترین اجزای آن بشمار می رود که بالاترین نقش را در میزان بهره وری و کارایی آن به همراه خواهد داشت. کمپرسورها به مانند قلب تپنده یک سیستم تهویه مطبوع بشمار می رود که نقش بسیار حیاتی را در تولید هوای مورد نیاز بر عهده دارند و هر چه طراحی آن استانداردتر باشد به مراتب ارزش آن نیز به مراتب افزایش پیدا خواهد کرد. در این مقاله پارس گری اقدام به معرفی و بررسی انواع کمپرسورهای طراحی شده برای سیستم های تهویه مطبوع به منظور افزایش دانش و آگاهی کاربران نموده است.
انواع کمپرسور کولر گازی
کمپرسورهای طراحی شده برای سیستم های تهویه مطبوع از نظر طراحی به دو دستهی پیستونی و روتاری تقسیم خواهند شد. هر کدام از این کمپرسورها دارای ظرفیت های مختلفی می باشند. ظرفیت و نوع کمپرسور تعیین کنندهی مساحت پوشش دهی محیط داخلی و یا بیرونی ساختمان می باشد. اصلی ترین مسئلهای که موجب تمایز کمپرسورها از یکدیگر خواهد شد، طراحی و چیدمان قطعات داخلی آنها می باشد. این مسئله به شدت در عملکرد، مصرف انرژی، طول عمر و حتی میزان صدا و لرزش تاثیر گذار می باشد.
کمپرسور روتاری
کمپرسورهای روتاری را می توان یکی از بهترین و استاندارترین نوه کمپرسور برای سیستم های تهویه مطبوع دانست. کمپرسورهای روتاری از تعداد قطعات داخلی نسبتاً کمتری نسبت به سایر کمپرسورها برخودار می باشند. این مسئله به خودی خود کاهش اصطهلاک، صدا و لرزش را موجب خواهد شد. کمپرسورهای روتاری نیز خود به دو دستهی T1 و T3 تقسیم خواهند شد. هر یک از این مدل های کمپرسور برای شرایط آب و هوایی مختلفی مورد استفاده قرار خواهند گرفت و دارای بهرهوری لازم می باشند. کمپرسورهای T1 برای مناطق آب و هوایی معتدل و خنک و یا مناطقی که دارای آب هوای بین 16 تا 45 درجه سانتی گراد دارند طراحی شدهاند.
کمپرسورهای تی 3 از جدیدترین نوع کمپرسورهای حال حاضر برای سیستم های تهوبه مطبوع بشمار می روند که به لطف طراحی استاندارد و اصولی از صدا و ارزش بسیار کمی نسبت به سایر کمپرسورها برخوردار می باشند. کمپرسورهای T3 برای منطاق آب و هوایی گرم و حارهای مورد استفاده قرار خواهند گرفت. این کمپرسورها قارد به تحمل دما تا 60 درجه سانتی گراد می باشند که در نوع خود بی نظیر می باشد. کمپرسورهای T3 در مناطق آب و هوایی گرمسیر بالاترین میزان بازدهی را از خود نشان خواهند داد. کاهش مصرف انرژی تا حد ممکن یکی دیگر از مزایای این سری کمپرسور بشمار می رود که افزایش محبوبیت آن را در میان خریداران کولر گازی افزایش داده است.
کمپرسور پیستونی
کمپرسورهای پیستونی جزو قدیمی ترین نوع کمپرسورها می باشند. یکی از معایب کمپرسورهای پیستونی را می توان تعداد بالای قطعات داخلی آن دانست. این مسئله موجب افزایش اصطهلاک و همچنین لرزش نسبتاً بیشتر و همچنین بالا رفتن احتمال خرابی کمپرسور خواهد شد. کمپرسورهای پیستونی به دلیل بالا بودن قطعات داخلی در صورت استفادهی مدوام به شدت گرم خواهند شد. این مسئله موجب خواهد شد تا در صورت استفاده مدوام در طول روز فشار زیادی به سیستم وارد آید.
کمپرسور بر اساس نوع برق مورد نیاز
یکی از اصلی ترین ویژگی هایی که موجب تمایز کمپرسور کولر های گازی از یکدیگر خواهد شد، برق مورد نیاز برای شروع و راه اندازی آنها می باشد. کمپرسورها معمولاً در این حالت به دو دسته اصلی تک فاز و سه فاز تقسیم خواهند شد. کمرپرسورهای تک فاز برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار خواهند گرفت و معمولاً دارای ظرفیت نسبتاً پایین تری می باشند. اما کمپرسورهای سه فاز برای ادارات و ساختمانهای بزرگ و یا کارگاهها مورد استفاده قرار خواهند گرفت. کمپرسورهای روتاری و پیستونی هر دو به صورت سه فاز و تک فاز طراحی و تولید شدهاند.